Over ons
Mission Statement
Gageleer is ontstaan uit een passie voor bier die samenviel met een passie voor de natuur. Gageleer wil bier brouwen met een historisch ingrediënt en doet dit met de meest vooruitstrevende brouwtechnieken die beantwoorden aan de eisen van de hedendaagse consument. Gageleer is een bier met de smaak van het land waar het is geboren, gagel uit de natuur en gerst van volledig natuurlijke akkerbouw.
Ons verhaal
Het idee om opnieuw een bier ‘naar middeleeuwse smaak’ te brouwen leidde rond 1980 naar o.m. het Cruydenboeck van de Mechelse botanicus Rembert Dodoens (1517-1585). De realisatie was een ander paar mouwen. Na een ommetje langs een toen nog kleine Waalse brouwerij in 1988 kwam het tot een garagebier in Beerse.
Op 23 november 1996 wordt in de pas opgestarte “Proef”-brouwerij in Lochristi naar het recept van het garagebier het eerste brouwsel van 1.000 liter Gageleer gebotteld in opdracht van de toenmalige natuurvereniging De Wielewaal uit Turnhout.
In 1997 brengen vijf leden van de natuurvereniging De Wielewaal het nodige geld bijeen om een coöperatieve vennootschap op te richten om een bier op de markt te brengen en daarmee fondsen te verzamelen voor de aankoop en het onderhoud van natuurreservaten in de Kempen.
In 2003 besluit de vennootschap om er een biobier van te maken. Sinds 29 augustus 2003 is Gageleer een gecertificeerd biobier.
In 2012 wordt de cvba Gageleer omgevormd tot een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk en is Gageleer cvba-so een feit.
Duurzaam
In de mate van het mogelijke wordt gewerkt met gerst van lokale biolandbouwers. Een biologische boer wil op een duurzame en milieuvriendelijke manier aan landbouw doen. Hij werkt in harmonie met de natuur en streeft naar een vruchtbare aarde, gezond water en gezonde lucht. Door gebruik te maken van lokaal geteelde gerst steunt Gageleer de lokale economie en wordt de ecologische voetafdruk verkleind.
In 2012 leverde bioboer Joris Willems uit het Kempische Poederlee (Lille) voor de eerste keer volwaardige biogerst aan de mouterij. Nadien stapte ook bioboer Marc Naets uit Westerlo mee in het project.