Proeven

UITZICHT

Gageleer is een goudkleurig bijna donkerblond bier van hoge gisting. Voor een helder glas bier bij het uitschenken bij voorkeur het gistdepot, ca 1 cm, in de fles laten.

NEUS

De neus van Gageleer is zeer ongewoon in het hedendaagse bierlandschap. Het verrast met tonen die moeilijk te plaatsen zijn, zeg maar exotisch zijn. Wat je er precies in meent te ruiken hangt in grote mate af van je persoonlijke ervaring van geuren en smaken. Het kan gaan van hars- of heideachtig over honing via fruitig, mediterrane geuren als laurier, anijs en munt, peperig, gember, zoethout tot eucalyptus. Deze laatste geur is totaal ongebruikelijk in bier maar deze omschrijving blijkt bij veel proevers op instemming te mogen rekenen.

SMAAK

De smaak van Gageleer wordt gekenmerkt door volmondigheid zonder plakkerig te worden. Het bier is uitzonderlijk ver uitgegist. De aanzet is lichtjes zoet, mede door de alcohol (7,5%), fruitig en kruidig met een spoor van peperigheid evenals wat zoethout. Het mondgevoel is intens, gevolgd door een niet alledaagse bitterheid. Door zijn aparte smaak en bitterheid is het bier ondanks zijn alcoholgehalte verrassend verfrissend.

DEGUSTATIEBIER

Zijn ongewone kruidigheid bezorgt Gageleer een bijzondere plaats in het hedendaagse Belgische en internationale bierlandschap. Gageleer heeft de grenzen in het Belgisch bierlandschap verlegd. Gageleer is een rasecht degustatiebier.

BEWAREN

Gageleer is een natuurproduct. Bewaar bier altijd op een koele en donkere plek, zonder temperatuurschommelingen. Een kelder of koele berging zijn ideaal. Door zonlicht en hoge temperaturen verandert bier van smaak. Vandaar dat bierflessen meestal donkerbruin van kleur zijn.

Gageleer is hergist op de fles. Onder de juiste bewaaromstandigheden kan Gageleer 2 jaar bewaard worden. Na die periode is het bier niet slecht maar het verandert wel van smaak.

Flesjes Gageleer moeten rechtopstaand bewaard worden.

SCHENKEN

Gageleer wordt best geschonken op 4-6 °C in zijn eigen type glas. Zorg ervoor dat het glas schoon is. Ontvet het met een goed detergent en spoel na met zuiver water. Droog het daarna af met een pluisvrije zuivere doek.

Houd het glas tijdens het schenken een beetje schuin en laat het bier langs de wand glijden, zonder te ‘klokken’. Als het glas bijna vol is, houd je het rechtop. Zo krijg je een mooie schuimkraag van wel enkele centimeters dik.

Bier met hergisting op de fles kan zowel met als zonder gist geschonken worden. Dat is kwestie van persoonlijke smaak.

Gezondheid !